THAINYRKKEILY

MUAY THAI

Muay Thai, eli thainyrkkeily, on paljon muutakin kuin Thaimaan kansallisurheilulaji. Se on osa maan kulttuurihistoriaa. Sen legendoja ja historiaa opetetaan sukupolvelta toiselle. Näin laji jatkaa kehitystä kovana ammattiurheiluna. Laji on syntynyt 2000 vuotta sitten. Tuolloin alkuperäiset thai-heimot muuttivat Kiinan eteläisistä osista muinaiseen Thaimaahan ja sodan taidon opas “Chupasart” kirjoitettiin. Se opetti taistelutaitoja, joissa käytettiin veistä, keihästä, miekkaa ja sauvaa. Muay Thain uskotaan kehittyneen lähisodankäynnin taidoista, mutta siinä käytetään raajoja aseiden sijasta. Koska laji kehittyi sotimisesta ja taistelussa kaatunut soturi oli kuoleman oma, ei ottelua jatketa vastustajan kaaduttua.

Laji on saanut kannustusta monelta Thaimaan muinaisen pääkaupungin (nykyään raunioitunut) Ayutthayan kuninkaalta. Vuonna 1584 kuningas Naresuan säätämän lain mukaan kaikkien sotilaiden piti harjoitella Muay Thaita. Kuningas Phra Chao Sri SanpetchVIII, eli Tiikerikuningas, tunnettiin hurjana ottelijana. Hänet muistetaan etenkin otteluistaan kylissä valepukuisena, koska siihen aikaan koskemisesta kuninkaaseen seurasi heti kuolemantuomio. Kuuluisan kuninkaan Rama V:nnen valtakaudella useat Muay Thai -turnaukset olivat kuninkaallisessa suojeluksessa ja voittajat palkittiin sotilasarvoin.

Ennen 1930 -lukua Muay Thai -otteluita ei käyty kehässä, vaan paljaalla maalla. Käsien suojana oli pätkä hamppuköyttä tai pala kangasta, joka voitiin kastaa liimaisen tahnan ja lasinsirujen sekoitukseen. Otteluita jatkettiin keskeytyksettä kunnes toinen ottelija ei enää kyennyt jatkamaan. 1930 -luvulla maan hallitus puuttui otteluihin ja muinainen laji modernisoitiin. Muay Thaihin laadittiin säännöt, painoluokat, erät ja erätauot. Otteluita alettiin käymään kehässä ja ottelijoille otettiin nyrkkeilyhanskat.

Vaikka Muay Thai tarkoittaakin vapaata nyrkkeilyä, ei kaikki ole kuitenkaan sallittua. Kiellettyjä ovat esimerkiksi kampitukset, köysiin tarttuminen, lonkkaheitot sekä maassa olevan vastustajan potkaiseminen tai lyöminen.

1990 -luvun alkupuolella moni tilanne, jossa ottelija tarttui vastustajan jalkaan, päätyi ottelijoiden putoamiseen kehän ulkopuolelle. Muutama ottelija loukkaantui vakavasti näissä tilanteissa. Näiden tapauksien seurauksena sääntöjä ajanmukaistettiin. Myös Muay Thain tekniikat ja etenkin ottelutaktiikat ovat kokeneet muutoksia ajan kuluessa. Lisääntyneet ottelumäärät ovat myös tehostaneet lajia viimeisen 50 vuoden aikana.

Huippulahjakkuudet, jotka ovat voittaneet myös ammattinyrkkeilyn maailmanmestaruuksia, ovat tuoneet Muay Thaille kovimman kamppailulajin maineen. Muay Thain tekniikoita lainataan Bruce Leen kehittämästä Jeet Kun Dosta potkunyrkkeilyyn ja vapaaotteluun asti. Thaimaassa otellaan ympäri maata satoja otteluita joka viikko. Lajin ehdottomat huiput ottelevat Thaimaan pääkaupungissa Bangkokissa.

Historia Suomessa:

Suomeen Muay Thai rantautui Ruotsista Turkuun 1984, jolloin turkulais-veljekset Janne ja Kai Mustonen perustivat Suomen ensimmäisen thainyrkkeilyseuran Turku Thaiboxing Club:n. He aloittivat Muay Thain Tukholman Kampsportskolanissa vuonna 1983. Tuolloin Muay Thai oli uutta koko Euroopassa ja thainyrkkeilystä voimakkaasti vaikutteita ottanut potkunyrkkeily oli saanut jo jalansijaa. Mustoset halusivat oppia Muay Thai:n niin hyvin kuin mahdollista ja kiersivät Eurooppaa etsiessään lajin parhaita valmentajia ja ottelijoita. Euroopassa oli tuolloin vielä tilanne lajin suhteen sekava ja useassa paikassa lajia opettivat ihmiset, jotka eivät itse sitä kunnolla osanneet.

Thaimaahan tehtiin ensimmäinen harjoittelumatka 1986, jolloin hyvin harvat ulkomaalaiset kävivät siellä harjoittelemassa. Mustoset tutustuivat paikallisiin valmentajiin, ottelijoihin ja ottelustadioneihin jo alkuvaiheessa, sekä kiersivät eri harjoituspaikkoja löytääkseen lajin kaikki parhaimmat puolet. Harjoitusmenetelmät ja tekniikat kopioitiin suoraan Thaimaan parhaimmilta saleilta, joihin ei tuotu mitään vivahteita muista lajeista.

Thainyrkkeilyn harrastaminen ja kilpaileminen:

Muay Thai on vauhdikas liikuntamuoto jossa kunto kohoaa miltei huomaamatta. Muay thai on alunperin kilpaurheilua, mutta siitä on kehitetty suuren suosion ansiosta kaikille sopiva kuntolaji. Jos et ole ennen harjoitellut muay thaita, täytyy sinun käydä ensiksi alkeiskurssi. Alkeiskurssilla keskitytään kunnon kohottamiseen ja perustekniikoiden opettelemiseen. Tämän jälkeen harrastusryhmissä kaikille halukkaille tulee mukaan sparraaminen eli harjoitus-ottelut. Tämä ei tietenkään ole pakollista, mutta yleensä kaikki haluavat sparrata, koska se on turvallista ja voima on rajoitettua. Harrastajaryhmissä keskitytään enemmän tekniikoiden ja “ottelusilmän” hiomiseen kuin pelkkään jumppaamiseen. Siitä huolimatta kunto kasvaa ja kalorit saavat kyytiä.
Thainyrkkeily tarjoaa niin miehille kuin naisillekin mahdollisuuden myöskin kilpailla ! Kilpailunhaluisille on kehään nousemisen kynnystä madalloitettu kehittämällä c-luokan ottelut, joiden säännöt mahdollistavat turvallisen ja mukavan tutustumisen ottelemisen saloihin. Otteluissa on käytössä muun muuassa tyrmäyskielto ja kontaktin kovuus on rajoitettua tuomarin toimesta.

(Tekstit osittain Suomen Muay Thai liiton sivuilta ja kyseisillä sivuilla on mahdollisuus tutusta Thainyrkkeilyn historiaan Suomessa vieläkin syvemmin – kts. sivuilta kohta Muay Thai)